Kokekar som lader mobilen

Dette kokekaret lader mobilen mens du koker vann, og vår lille test på fjellet viser at det virker forbausende bra.

Drar du på lengre turer i naturen uten tilgang på strøm, så kan lading av mobiler og kamera være en utfordring. Det finnes jo flere løsninger på det problemet, men det tiltalende med Powerpot er at kokekar er noe du vanligvis har med deg, så det blir ikke noe ekstra drass i sekken.

GAMMEL TKNOLOGI I NY ANVENDESLE

Teknologien er ikke ny. Thermoelektrisk strømproduksjon har vært kjent lenge, men har ikke hatt noen stor utbredelse tidligere fordi strømmengden som produseres er så liten. Men til lading av en mobiltelefon er det tilstrekkelig.

Prinsippet er at forskjellen i temperatur mellom bunnen av kokekaret og vannet oppi produserer strøm. For vår test valgte vi derfor å tine snø, noe som burde gi bra effekt. Oppsettet var en vanlig primus med “4 season gass” i en beholder som var ca 1/4 full. Temperaturen i lufta var noen plussgrader. Fra vi fyrte opp primusen til ladingen startet gikk det 20-30 sekunder. Vi startet med en Iphone som hadde 24% igjen på batteriet, og etter 20 minutter med tining av snø var dette steget til 43%. Altså omtrent 1% lading pr. minutt. Da helte vi ut vann og erstattet dette med mer snø underveis, slik at vannet oppi hele tiden holdt en forholdsvis lav temperatur.

MER ENN EN GADGET

Kabelen som går ut fra kokekaret skal i følge produsenten tåle 315°, så med litt forsiktig bruk kan den også benyttes på bål. I enden av denne kabelen er det en USB utgang der du kan plugge inn ladekabelen til mobilen eller kameraet. Men pakken inneholder også en USB-kabel og overganger til en rekke mobiltelefoner.

Dette blir kanskje ikke standardutstyr i alle sekker, men det fungerer såpass bra at det hever seg over den rene “gadget faktoren”. Det finnes andre thermoelektriske produkter på markedet, ma. Biolite som fyrer med ved, men denne er noe større, litt mer plundrete, og ikke like fleksible siden du er avhengig av tørr ved.

Article written by