HJELP jeg har kjøpt fluestang II – første kurs

Jeg tropper opp på min første leksjon i fluekasting med Stig Vivelid Nilsen. Han har vært med på landslaget i fluefiske, så han må da kunne dette. Sammen med meg er det 4-5 andre mer eller mindre erfarne kastere som også er på jakt etter en åpenbaring fra orakelet. Mitt håp er at jeg endelig skal få vite hvordan får man den forbaska flua til å lande fremst når man kaster.

-Det er stoppen det kommer an på sier Stig. Spesielt bakstoppen. Så vidt jeg husker var det den klokka ett, eller der omkring. –Når du får det til å fungere ser du at bukta på snøret blir trang fortsetter Stig.

Altså, husk bakstoppen og se etter trange bukter repeterer jeg for meg selv. Frem og tilbake med stanga, mens jeg slipper ut snøre. Jeg oppdager til min tilfredshet at jeg etter en del kast klarer å holde mer snøre i lufta, og sannelig er det en og annen trang bukt også. Men snøret lander fortsatt i en røys når jeg skal legge det ut på vannet. –Du legger for mye i det siste kastet, retter Stig. –Bare stopp som vanlig og senk stanga sakte etter når du slipper ut de siste meterne.

Det er lett å si, atskillig vanskeligere å gjennomføre.

-Klarer du å kaste over dammen? En av de andre deltakerne utfordrer Stig. Han tar stanga mi, og etter et par blindkast legger han snøret fint ut med fortommen i sivet på andre siden. Jeg registrerte til min tilfredshet at han fusket litt og nappet i snøret rett før det landet slik at det fikk finerer strekk. –Jeg vurderer kastet og napper litt i det dersom det er nødvendig, sier Stig.

Kastinga er meget ujevn, for å si det forsiktig. Men innimellom kommer noe som ligner på et ordentlig kast. Patetisk kort, men likevel. Etter et av mine mer heldige kast utbryter Stig.

-Deilig følelse når det funker, ikke sant? -Et vellykket kast er neste like gøy som å få fisk.

Mine fordommer om fluefiske får ny næring. De er altså mer opptatt av å utvikle teknikken enn å faktisk få fisk? Men jeg må innrømme at det er gøy når jeg en og annen gang får til noe som ligner et kast. Det er litt som å være nybegynner i golf. Det går som regel på ræva, men du verden for en følelse når du treffer. Uansett så blir det nok en del trening til uten flue.

TIDLIGERE SAKER I SERIEN:  “HJELP-jeg har kjøpt fluestang”

Article written by