Fiske med blyantstang

Fiskestanga er kamuflert som en penn, og snella er på størrelse med en tommelfinger. Gøyalt, men er det mulig å fiske med det? Nå skal blyantstanga testes på isfiske.

Selve stanga virker noenlunde ok, god spenst og materialet ser greit ut. Snella er laget av messing og virker solid, men det er ikke mulig å låse spolen permanent. Den er frikoblet hele tiden, men du kan stramme skruen på siden for å regulere hvor tungt eller lett spolen roterer. I tillegg finnes en liten knapp oppe på snella som du kan holde nede for å stoppe spolen fra å rotere.

Første test er ørretfiske. Jeg agner med blink og en kort sene ned til marken. Dette er jo egentlig røyeopplegg, men kanskje ørreten liker det også?

Men det ser det ikke ut til at den gjør. Jeg legger ned snøret og lar stanga ligge i fred. Stramminga i snella holder blinken og marken på plass, men ørreten vil kunne dra ut sene dersom den tar. Egentlig et perfekt opplegg, så her funker utstyret.

Etter en runde på isen er jeg tilbake til blyantstanga som ligger helt rolig. Jeg pilker litt og har flere napp, men det er ikke mulig å kroke ørreten. Først når jeg venter lenge og lar ørreten spise hele makken og svømme avgårde klarer jeg å kroke den. Nå er spørsmålet får jeg den opp? Men stanga fungerer, selv om sveiva på snella er litt liten når du jobber med hansker på.

ISFISKE PÅ SJØISEN

Jeg bestemmer meg for å gi stang og snelle en litt større utfordring – på sjøisen. Her kan det jo komme hva som helst, men området vi skal fiske i er fullt av hvitting. Jeg drar frem et ferdig tackle med 6 selvlysende kroker, agner en av dem med makrell, og håper jeg ikke får napp på flere kroker på en gang…

Men det gjør jeg, snørret stopper på vei ned og når jeg løfter opp, knirker det i stanga der den står i en ganske drøy bue. Jeg bare venter på at det smeller, men stanga klarer det. Det som er mer overraskende er at snella greier det. Jeg må riktignok ta av meg hanskene for å få kraft på sveiva, men drar ganske greit opp det som viser seg å være tre hvitting.

Stang og snelle fungerte overraskende bra, så dette er mer enn en gøyal gimmic. Jeg endte imidlertid opp med å gjøre en modifikasjon. Stanga er egentlig laget for å fungere best med haspelsnelle, den har for få ringer i tuppen til å ta opp bøyen du får når du kjører fisk med denne snella som står oppe på stanga. Jeg endte derfor opp med å vri fremste del av stanga slik at toppringen står 90 grader ut til siden, og så vri de andre ringene mer og mer opp bakover slik at den nærmest snella står riktig.

Men alt i alt en morsom opplevelse, og det skaper jo litt god stemning blant fiskekompisene når du drar opp en penn med minisnelle…

STANGA KAN KJØPES HER

Article written by